Beyaz çay nasıl demlenir? Beyaz çayın faydaları!
Anavatanı olan Asya kıtasından tutun da modern çağın başlamasıyla birlikte tüm dünyada sevilen bir içecek olan çayın az bilinen türlerinden birisi de beyaz çaydır. Çay türleri her ülkeye, topluma, kültüre ve yeme alışkanlıklarına göre değişik yöntemlerle tüketilmektedir. Dünyada en sık tercih edilen çaylar siyah ve yeşil olandır. Sıklıkla tüketin bu bitkilerin popüler olmayan bir türü daha vardır. Beyaz çay hala pek bilinmeyen ve az tüketilen çay türlerinden biridir.
Beyaz çay nedir?
Camellia Sinensis bitkisinin yapraklarının tam olgunlaşmadan toplanması sonucu ortaya çıkar. Yapraklar tam olarak olgunlaşmadığı için beyaz tüysü bir görüntüsü olur. Beyaz çay adını bu görüntüsünden almıştır. Diğer çaylarda olduğu gibi beyaz çayın da birçok çeşidi vardır. Bu çeşitler aromaya, tomurcuk sayısına, yapraklarına göre değişiklik gösterir.
Beyaz çayın popüler hale gelmesindeki en büyük etken kilo verme konusunda oldukça etkili olmasıdır. Fakat kilo verme sürecine etki etmesinin dışında birçok faydası daha bulunmaktadır. Şimdi sıra geldi beyaz çayın faydaları nedir, nasıl tüketilir, ne sıklıkla içilmedir gibi soruların cevaplarına. İşte beyaz çay hakkında tüm merak edilenler…
Beyaz Çayın faydaları
Beyaz çay hafızanızı geliştirir. Unutkanlık için birebirdir. Sizi daha enerjik yapar. Gün içerisindeki yorgunluğunuzu alır. Kalp sağlığınızı korur. Ayıca cinsel sağlık açısından pek çok yarara sahiptir. Antioksidan içerdiğinden dolayı cilt yıpranmalarını önlemeye destek verir. Cilt sağlığı konusunda oldukça etkili bir bitkidir. Tansiyon ve kolestrolün düşürülmesine destek verir. Diş sağlığı için oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz. Beyaz çayın yeşil ve siyah çaya göre antioksidan özelliği daha fazladır. Güçlü antioksidan özelliğiyle serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklardan koruyucu etki gösterir. Kafein oranı yeşil ve siyah çaya göre çok düşüktür. Kemik yapısını güçlendirir. Romatoid artrit ve romatizmal hastalıklarda olumlu etki gösterir. Beyaz çayın yağ hücrelerini yok ettiği ve yeni yağ hücrelerinin oluşmasını engellediği biliniyor. Diğer çay türlerine göre yağ yakmaya yarayan maddeleri daha yoğun bir şekilde barındırıyor. Buna olanak sağlayan ise beyaz çayın içinde bulunan kateşin adlı madde.
Beyaz çay daha az işlem gördüğünden kateşin adı verilen antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Kateşinler kanserli hücrelerin oluşumunun engellenmesinde, beyin gelişiminin sağlanması gibi birçok etkileri vardır.
Bu kadar faydasını saydığımız beyaz çayın hiç mi yan etkisi yok? Tabii ki her şeyin fazlası zarardır. Beyaz çayın da fazla tüketimi bazı riskler taşıyor.
Beyaz çayın zararları (yan etkileri)
Beyaz çayın siyah ve yeşil çaya oranla kafein miktarının düşük olduğunu biliyoruz. Ancak az da olsa kafein içeriyor. Kafeinin ise çarpıntı, anksiyete, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara neden oluyor. Bu nedenle beyaz çayı gün içerisinde fazla kaçırmamanızda dozunda tüketmenizde fayda var. Uzmanlar günde maksimum 2 bardak beyaz çayın tüketilebileceğini bunun bir zararı olmadığı belirtiyor.
Beyaz çayın içinde bulunan flavonoid adlı madde vücuttaki demir miktarını artırabilir. Bu nedenle beyaz çayı yemeklerden önce almaya özen gösterin. Ayrıca hekiminiz demir eksikliğini nedeniyle ilaç verdiyse bu ilaçlarla beyaz çay içmemeye dikkat edin.
Beyaz çay nasıl tüketilir?
Beyaz çay demleme
Beyaz çay demlerken su kaynadıktan sonra bir iki dakika bekletmenizde yarar vardır. Beyaz çayın üzerine çok kaynar su koyarsanız, haşlarsınız. Antik Kuruyemiş'ten satın alabileceğiniz beyaz çayı demlemek için kullanacağınız suyun 70 - 80 derece olması daha iyi bir içim sağlar. Bu nedenle suyu kaynattıktan sonra 1 - 2 dakika bekleterek ideal sıcaklığa ulaşmış olursunuz. Suyu ekledikten sonra 1 - 2 dakika beklediğinizde beyaz çayınız içmeye hazır hale gelir.