Kekreyemiş tozunun faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? Kekreyemiş nedir?
Kekreyemiş nedir, nasıl kullanılır sorusu birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Araştırmalar ortaya çıkardı ki; kekreyemiş meyvesinin büyük çoğunluğu sudan oluşuyor.
KEKREYEMİŞ NEDİR?
Kekreyemiş, Avrasya’dan Kuzey Amerika’ya kadar geniş bir alanda ve kuzey yarım kürede yetişen ve çiğ ya da kurutulmuş olarak tüketimi yaygındır. İsveç’te reçeli, meyve suyu ve şurubu da geleneksel biçimlerde kullanılmaktadır. Zengin flavanoid, polifenolik asitler, antosiyanin içeriğine sahip kekreyemiş, A-B1-B2-B3-C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor açısından da iyi bir kaynak.
Haddinden fazla tüketiminin potansiyel olarak toksik bir etkisi olabilir. Toz / şase gibi boyutlarında farkında olmadan yoğun oranlarda tüketim söz konusu olmaktadır. Nasıl olsa çok faydalı diyerek aşırı tüketiminden muhakkak kaçınılmalıdır. Kahve ile birlikte ya da ara öğünde 5-6 adet kullanılabilir. Sağlıklı atıştırmalıklar arasına kuru meyve olarak eklenebilir. Günlük tüketimi 1 tatlı kaşığını geçmemelidir. Gebeler, kalp ve böbrek gibi kronik rahatsızlıklara sahip olanların tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmaları gerekir.
KEKREYEMİŞ TOZU NEDİR?
Kekreyemiş tozu ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz'de Rize ve Artvin'de yetişen kekreyemiş meyvesinden elde edilir. Kekreyemiş kırmızı renkli bir yabani meyvedir. Doğal alanlarda yetişir ve toplanır. Bazı yaban mersini türleri gibi yanlış dönemde toplanırsa yararlı etkilerini yitirir. Aynı zamanda olgunluk döneminden önce toplanırsa da tadı kaybolur. Kekreyemiş tozu yerel halk tarafından reçel ve tatlı yapımında kullanılır.
KEKREYEMİŞ TOZU FAYDALARI NELERDİR?
Son yüzyılda ilaç yapımında etken bir madde olarak kullanılmıştır. Kan değerlerinin ve yağlanma problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Hızlı bir yağ yakıcıdır ve sıfır yağ bulundurduğu için yağlanma yapmaz. Sindirim sistemine yararlı etkileri vardır.
KEKREYEMİŞ TOZU NASIL KULLANILIR?
Günde en fazla 2 ölçü olarak kullanılması tavsiye edilen kekreyemiş tozu çay gibi demleme olarak yani kaynatarak içebilirsiniz. Bu şekilde kullanım kış aylarında salgın haline gelen soğuk algınlığı için de bir koruyucu işlevi görür.