Şifa deposu meyve alıç
Malatya’nın Hekimhan ilçesinde yüksek kesimli bölgelerde tamamen doğal olarak yetişen alıçlar köylüler tarafından toplanarak tüketime sunuluyor.
İçerisinde antioksidan özelliğe sahip 14 bileşiğin tespit edildiği alıç, hem çiftçiyi kalkındırıyor hem de sirkesi ile doğal sağlık arayanların en önemli tercihi oluyor. Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişen ve genelde yabani olan bir dağ meyvesidir. Boyutuna göre büyük ve çok sayıda çekirdekleri olan mayhoş lezzetli bu meyvenin vücudumuza birçok yararı var!
İşte alıç meyvesinin faydaları…
Alıç meyvesi antioksidan özellikteki flavonoidler ve vitaminler (özellikle C vitamini) yönünden zengin bir meyvedir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere yakalanma riskini azaltır ve yaşlanmayı geciktirir.
Kalp hastalıklarından, damar sertliğinden korunmaya yardımcı olur, kalp sağlığının gelişmesinde rol oynar.
Alıç, zengin flavonoid yapısıyla koroner damarları genişleterek, kan dolaşımının daha rahat olmasını sağlar. Bu da kalp kasına daha fazla oksijen sağlanmasına yardımcı olur, kalp üzerindeki yükü hafifletir, kalp atışlarını düzenler ve kalp krizi riskini azaltır.
Alıcın spazmları giderici, idrar söktürücü ve sakinleştirici özelliği vardır. 100 gram alıç yaklaşık 100 kaloridir.
Alıç, kullanılan kalp ilaçlarının etkilerinde artış yapabileceğinden hekim kontrolünde tüketilmelidir. Hamile ve emziren annelerin alıç tüketmesi önerilmez.
Alıcın çayı içilebilir, taze ya da kuru meyveleri tüketilebilir.
Alıç sirkesinin faydaları nelerdir?
Alıç sirkesinin en büyük özelliği tansiyona iyi gelmesi olarak biliniyor. Alıç sirkesi halk arasında aluç, yemişen olarak da bilinen alıç meyvesinden elde edilir. İçeriğindeki asit oranı yüksek olduğu için fazla tüketildiğinde vücuda zarar verebilir. İçeriğindeki yüksek asitten dolayı ölçülü kullanılmalıdır.
İşte alıç sirkesinin mucizevi faydaları;
Ciltte oluşan kaşıntılara da faydası çoktur.
Grip, nezle, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi vardır.
Göğüs ağrılarını azaltmaya yardım eder.
Şeker hastalığının tedavisinde kullanılır.
Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü artırır.
Hipertansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Alıç sirkesi kan yapıcı etkisinden dolayı kansızlık tedavisinde kullanılır.
Rahatlatıcı etkisi sayesinde stresi azaltmaya yardım eder.
Metabolizmayı daha hızlı çalıştırdığı için kilo vermeye yardımcı olur.
Böbrek kumunu döker ve idrar söktürücü etkisi vardır.
Grip, nezle, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi vardır.
Alıç sirkesi A,B1,B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum içeriği sayesinde günlük vitamin ihtiyacını karşılar, vitamin eksikliğini önler.
Alıç sirkesinin zararları nelerdir?
Alıç sirkesi yüksek asit içerdiğinden ölçülü bir şekilde kullanılması tavsiye edilir. Yemeklerinize farklı bir tat ve aroma katmak için de alıç sirkesi kullanabilirsiniz. Aynı şekilde salatalarda tat vermesi için alıç sirkesi kullanılabilir.
ÇEKİRDEKLERİ İLE TÜKETMEYİN...
Tam da mevsiminde olduğumuz bu günlerde alıç meyvesi insanlar tarafından çok sık tüketilmeye başlandı. Fakat çekirdeğiyle tüketmek mide ve sindirim sistemine zarar verebileceği için bu mucizevi meyvenin çekirdeksiz olarak yenmesi gerekir.
Sindirim sistemini düzenleyen kuru meyve karışımı!