Sumak nedir, nasıl tüketilir? Sumaklı salata sosu tarifi!
Sumak, sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharat türüdür. Akdeniz mutfağının vazgeçilmez besinlerinden sumak faydası saymakla bitmeyen baharatlar arasında yer almaktadır. Sumak ekşimsi tadından dolayı; Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Sumak ağacında yetişen sumak bitkisi; tane şeklinde, toz halinde, yemeklerde ve salatalarda tüketilebileceği gibi çay şeklinde de tüketilebilmektedir.
Antioksidan kapasitesi en yüksek olan besin
Serbest radikaller, vücudumuzdaki metabolik olaylar sonucu veya dış etkenler ile birlikte oluşabilen, ancak birçok hücremiz ile etkileşerek birçok hasara da neden olabilen moleküllerdir. Serbest radikalleri artıran dış etkenler UV ışınları, sigara içme, ilaçlar, paketli gıdalar gibi faktörlerdir. Vücudumuz bu serbest radikalleri temizleyebilmektedir. Temizlik yapan doğal koruyucularımız vitaminler, mineraller, fitokimyasallar ve bazı enzimlerdir. Bu üretim ve temizlik arasında dengesizlikler oluşmasına da "oksidatif stres” denir. Oksidatif stres; erken yaşlanma, kalp hastalıkları, diyabet oluşumu, karaciğer, akciğer ve böbrek hastalıkları, bazı nörolojik hastalıkları ve kanserler ile ilişkilidir. Bu nedenle antioksidanlar sağlığın korunması, geliştirilmesi ve tedavilerde çok önemlidir. Besinleri antioksidan kapasitelerine göre değerlendirmede ORAC (Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi) değeri kullanılır. Sumak ORAC değeri en yüksek besindir. (Kaynak: Memorial)
Sumak ne işe yara, nasıl tüketilir? Covid-19’a karşı sumak işe yarar mı?
Pandemi süreci ile birlikte bağışıklık güçlendirme birçoğumuzun öncelikli konusu oldu. Henüz sumağın Covid-19 ile ilgili yapılmış bir çalışması olmamak ile birlikte, bilinen birçok enfeksiyona karşı koruyucu antiseptik ve antiinflamatuar etkisinin olması yine sumağı gündeme getirmektedir. Pandemi sürecinde bağışıklık güçlendirmek ve Covid tedavilerini desteklemek için her günümüze sumak koymak doğru bir yaklaşım olacaktır. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen sumak bitkisinin Covid dışında ÜSYE (üst solunum yolu enfeksiyonu), idrar yolu enfeksiyonlarında da tedaviye destek etkisi olduğu çalışmalar ile kanıtlanmıştır. (Kaynak: Memorial)
Sumak hangi bölgede yetişir? Sumak nerede yetişir?
Yemeklere ve salatalara ekşimsi bir tat vermesi nedeniyle Türk mutfağında önemli bir yeri olan ve özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde yemek yapımında sıklıkla kullanılan sumak bitkisi; İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz'de yetişmektedir.
Sumak hangi yemeklerde kullanılır? Sumak nasıl yapılır?
Sumağı, çay olarak veya salatada yoğurtta baharat olarak, yemeklerinize çeşni olarak ekleyebilir. Hem lezzetli hem sağlığı birçok yönden koruyucu etkisinden faydalanabilirsiniz.
Sumaklı salata sosu tarifi (4 kişilik bir salata için)
Yarım küçük boy limon
1 yemek kaşığı fermente edilmiş elma sirkesi
1 tatlı kaşığı sumak
1 çay kaşığı dağ kekiği
1 diş rende sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Kış mevsim sebzeleri ile hazırlayacağınız salatalarınız için fonksiyonel salata sosu ile bağışıklığını desteklerken hafifleyebilirsiniz.
Sumağın faydaları nelerdir?
Anne sütünü artırması sumağın peki bilinmeyen faydaları arasındadır. Bunun yanında vajinal akıntı gibi jinekolojik hastalıklarda da kullanımı fayda sağlamaktadır.
Sumak hangi mevsimde oluşur?
Ülkemizde Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen sumak, yöresel yemeklere de lezzet vermektedir. Ağustos, Eylül aylarında toplanır ve daha sonra kurutulup baharat halini alır.
Sumak çayı nasıl yapılır?
1 kupa kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sumak, 1 adet çubuk tarçın ve 2-3 adet karanfili koyarak 4-5 dk. kadar demlenmeye bırakınız. Günde 1 veya 2 bardak kadar içebilirsiniz. Öğün aralarında hem bağışıklığı destekleyip, hem mideyi rahatlatacak hem de ödem atmanıza yardımcı olacaktır.