Türü yok olmuştu! 2 bin yıllık hurma ağacı meyve verdi!
Geçtiğimiz hafta bilim dünyası mucizevi bir olaya imza attı. Ölüdeniz yakınlarında bulunan 2 bin yıllık hurma çekirdeklerinden yetiştirilen türü yok olmuş hurma ağacının ilk meyvelerini verdiği tespit edildi.
Hurma meyvesi
Kayboldu denilen tarihi Judea (Yahudiye) hurması yeniden yetişmeye başladı.
Tarihi kaynaklarda tadı övülen bu hurmaların yeniden hayat bulması modern bilim mucizesi olarak değerlendiriliyor.
Hurma çekirdeklerinden hurma ağacı
Kudüs'teki Louis L Borick Doğal Tıp Araştırma Merkezi araştırmacılarından Sarah Sallon ve ekibi Judean çölünde Milattan Önce 1'nci yüzyılda Kral Herod tarafından inşa edilen sarayda buldukları hurma çekirdeklerinden hurma ağacı yetiştirmeyi başarmıştı.
Tarihi tohumlara suda ıslatıldıktan sonra çimlenmesi ve kök salmasını destekleyen hormonlar ilave edildi. Bu tohumlar bir süre sonra izole bir ortamda toprağa ekildi.
Radyokarbon testi uygulayan bilim insanları tohumların 2 bin yaşında olduğunu tespit etti.
Nesli tükenen tarihi Judea hurması nedir?
Tarihi kayıtlar bölgedeki ağaçlarda yetişen hurmaların iri boyutlu, tatlı ve tıbbi amaçlı kullanıldığını gösteriyor.
Romalı yazar Büyük Plinius, Doğal Tarih isimli kitabında bölgedeki hurmalardan aşırı tatlı bir su çıkarıldığını ve bunun ballı şarap tadında olduğunu belirtiyor. Mısır hurmalarının aksine uzun süre bozulmadan kaldıkları için bu hurmalar Roma İmparatorluğu'nun değişik bölgelerine ihraç edilebiliyordu.
Judea hurmaları Milattan sonra 1'nci ve 2'nci yüzyılda bölgedeki savaşlar nedeniyle kademeli olarak yok olmuştu. Sallon Judean çölünün sıcak ve kuru havasının tohumların bozulmadan kalmasının sağladığını düşünüyor.
Yeni mahsul hurma çeşitlerini sipariş vermek için tıklayınız!