Ekinezya çayı nasıl yapılır? Ekinezyanın özellikleri nelerdir ve nasıl tüketilir?
Ekinezya çok popüler ve benzersiz özellikler sahip bir bitkidir ve genellikle grip ve soğuk algınlığıyla mücadele için tüketilir. Anavatanı Amerika’dır. Yüzyıllar boyu bölgedeki yerli halk tarafından çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde ekinezya kullanılmıştır.
Ekinezyayı tavsiye eden uzmanlar, bitkinin bağışıklık sistemini desteklediğini ve diğer bazı hastalıklar ile enfeksiyonların çoğunu azalttığını söylüyor.
Ekinezya Nedir?
Ülkemizde fazlasıyla yetişen çok sağlıklı bir bitki olan Ekinezya, latincede Echinacea purpurea’dır. Papatyagiller ailesine ait dünyanın en önemli ve en iyi bilinen şifalı bitkilerinden biridir. Bağışıklık sistemine çok ciddi düzeyde fayda sağladığı için, daha çok Kuzey Amerika olmak üzere dünyanın çoğu yerinde insanlar tarafından kullanılmıştır. Ülkemizde de bolca bulunan Ekinezya çoğunlukla kendiliğinden yetişir. Ekinezya bitkisinin gövdesi, yaprakları, kökü ve çiçeği kullanılmaktadır.
Ekinezya çayı nasıl yapılır? Ekinezyanın özellikleri nelerdir ve nasıl tüketilir? Dr. Gökhan Güler ekinezya bitkisi hakkında merak edilenleri sıraladı.
Ekinezya bitkisinin özellikleri nelerdir?
Ekinezya bitkisinin boyu 150 santim kadardır. Genelde dik büyürler. Çoğu zaman her dalında bir tane çiçek olur. Taç şekline benzeyen yaprakları vardır. Birçok renge sahip olabilirler. Ama genelde en şifalısı, kızıla benzeyen eflatunu andıran renge sahip olan Ekinezya’dır. Yaprakların ortasında tüyü andıran kahverengi bir madde bulunur.
Ekinezya bitkisinin farmakolojik özellikleri nelerdir?
Ekinezya bitkisinin veya preparatların immüno uyarıcı faaliyeti üç mekanizmadan kaynaklanır. Fagositoz aktivasyonu, fibroblast uyarım ve lökosit hareketlilik büyütme ile sonuçlanan solunum aktivitesinin arttırılması, bağışıklık düzenleyici.
Ekinezya’nın enflamatuar etkileri, bitkinin bağışıklık sisteminin bitki tarafından uygulanmasıyla arttığını ve bağışıklık sisteminin nötrofil, makrofajlar, polimorfonükleer lökositler (PMN) ve doğal öldürücü (Natural Killer) hücrelerin aktivasyonu yoluyla patojenik enfeksiyonlara karşı güçlendirildiğini ileri sürer.
Bu nedenle, üst ve alt solunum sistemi enfeksiyonları, yara enfeksiyonları ve kronik pelvik enfeksiyonlar gibi çeşitli bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için uygun olabilir.
Ekinezya bitkisinin faydaları nelerdir?
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği yapılan deneylerle ispatlanmıştır. Annals of İnternal Medicine dergisinde yayınlanan klinik bir araştırmada Ekinezya bitkisinin soğuk algınlığına yakalanma ihtimalini ciddi oranda azalttığı saptanmıştır. İltihap söktürme özelliğinden dolayı Ekinezya bitkisi, üst solunum yolu enfeksiyonlarına çok iyi gelmektedir. Apseye ve bronşite karşı etkilidir. Tüberküloz hastalığına da faydası azımsanmayacak kadar fazladır. Yurt dışında yapılan başka klinik çalışmalarda Ekinezya bitkisinin astım hastalığında sentetik bir ilaç görevi gördüğü anlaşılmıştır.
Bakterilere ve mantarlara karşı güçlü bir bitkidir. Doğal antibiyotik görevi görmektedir. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısına bire birdir.
Cilt hastalıklarına karşı da çok faydalı olan Ekinezya, egzema, sedef gibi sorunlara iyi bir çaredir. Sivilce ve akne sorunlarına karşı Ekinezya kullanılabilir.
Eski uygarlıklar Ekinezya bitkisini ağrı kesici olarakta kullanmışlardır. Baş ağrısı, diş ağrısı, bademcik, kulak ağrısı gibi ağrılar ile Ekinezya bitkisiyle baş etmişlerdir. Ayrıca Ekinezya doğal ve hafif müshil görevi görerek kabızlığı önler. Bu da zayıflamaya yardımcı olur. Ekinezya bitkisi iyi bir antioksidan özelliğe de sahiptir.
Ekinezya bitkisinin kullanımı nasıldır?
Ekinezya bitkisi çay olarak tüketildiği gibi harici olarak da kullanılabilir. Sivilce, akne, deri iltihabı, yara, sedef ve egzema gibi cilt problemlerinde Ekinezya bitkisi iyice ezilip problemli olan bölgeye koyulur.
Ekinezya çayı tarifi!
Bir buçuk tatlı kaşığı kadar kuru Ekinezya bitkisi, bir su bardağı önceden kaynatılmış suyun içerisine eklenir. 7-10 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde bekletilerek demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra süzülerek içilir.
EKİNEZYA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Ekinezya çayının insan sağlığı açısından faydalarından bazıları şunlardır:
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
– Mantar ve egzama gibi hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir.
– Vücuda zindelik verir.
– Enfeksiyonu önler.
– Diş ağrılarından romatoid artrite kadar çeşitli ağrıları tedavi eder.
– Migren ağrılarını hafifletir.
– Eklem ve kas ağrılarını tedavi eder.
– İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
– Mide ağrısı ve ağrılı bağırsak sendromu rahatsızlıklarında etkilidir.
– Üzüntü ve stres duygularını azaltır.
– Astım semptomlarını ve üst solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardımcı olabilir.
– Ağız kokusunu giderir.
– Kanser hücresi oluşumunu engeller.
– Kan dolaşımını hızlandırır.
– Kilo vermeye yardımcı olur.
– Kabızlığı önler.
ÖNEMLİ NOT: Ekinezya çayı az miktarda tüketildiğinde çok az yan etkiye sahiptir. Ancak, ekinezya bitkisine veya aynı ailedeki diğer bitkilere alerjiniz varsa, ekinezya çayı tüketmekten kaçının. Bu özellikle 12 yaşın altındaki çocukların tüketimi risklidir. Bunun nedeni, çocukların yetişkinlerden daha ciddi alerjik reaksiyonlar geliştirmesidir. Hamile kadınlar ve emzirenler ekinezya çayı veya diğer bitkisel ilaçları tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Ayrıca, ekinezya çayındaki kimyasal bileşikler de mide astarını tahriş edebilir ve mide kramplarına, mide ağrısına veya tahrişe neden olabilir. Olumsuz yan etkileri önlemek için ekinezya çayı tüketimini günde bir ila üç bardak ile sınırlayın.
Ekinezya bitkisinin komplikasyonları (yan etkileri) nelerdir?
Gebelikte Ekinezya bitkisi asla kullanılmamalıdır. Sürekli kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza danışmadan Ekinezya kullanılmamalıdır. Üst üste 12 gün kullanılmamalıdır. Belirli aralıklarla kullanılmalıdır. Bebeklerde ve çocuklarda Ekinezya bitkisi kullanılmaz. Oto immün hastalığı olan kişiler Ekinezya bitkisini kullanmamalıdır. Ekinezya papatyagiller ailesine bağlı olduğu için papatya bitkisine alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır. Multipl Skleroz (MS), romatoid artrit ve lupus hastalığı olanlar doktor kontrolünde kullanmalıdır.