Okaliptus yaprağı çayı nasıl hazırlanır, faydaları nedir?
Okaliptüs, hakkında çok bilinmeyen fakat çok yararlı bir bitkidir. Çoğu zaman yediğimiz şekerlemelerde karşımıza çıktığına şahit oluruz.
Kökeni Avustralya kıtasına dayanan okaliptüs, yemeklerde, tatlılarda, demleme çay olarak hastalıkların önlenmesinde tercih edilir. Bunun yanı sıra sulak tarım arazilerinde sineklerin çoğalmasını önlemek amacıyla bu bitkiden yararlanılır. Uçucu yağ olarak da elde edilen okaliptüs yağı şifa dağıtmaktadır.
Okaliptüs nedir? Okaliptüsün faydaları nelerdir? Okaliptus çayı nasıl hazırlanır? Şimdi gelelim bu çok faydalı bitkiyle ilgili diğer merak edilenler.
Okaliptus nedir?
Okaliptüs, myrtaceae familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç cinsidir. Birçoğu Avustralya'ya özgü olan yaklaşık 700'den fazla türü mevcuttur. Avustralya'daki her türlü iklim koşuluna adapte olmuştur. Bazı türleri ise Endonezya ve Yeni Gine'de de bulunmaktadır. Okaliptüs, dünyanın en uzun boylu ağaçlarından biri olmakla birlikte 100 metrenin üzerinde boya sahip olan türleri de bulunmaktadır. Okaliptüs ağacının bünyesinde 100 litre su bulundurulabilir. Bundan ötürü bataklık alanlara dikilerek bataklık alanlar kurutulabilir.
Okaliptus yaprağı nerede yetişir?
Kökeni Avusturalya’ya uzanan okaliptus, bitki şeklinde yaygın olarak Portekiz, Fas, İspanya ve Brezilya çevresinde de görülür. Ancak özellikle Avusturya’nın hemen hemen her noktasında çeşit çeşit okaliptus ağaçları yer alır. Ülkemizde de belirli miktarda yetişen okaliptus bitkisi, başta Muğla’nın Dalaman ilçesi olmak üzere Akdeniz bölgesindeki sahil şeridinde sıkça bulunur. Benzer şekilde okaliptus ağaçlarına Ege bölgesinde de rastlanabilir.
Su çekme özellikleri sebebiyle okaliptus ağaçları ağırlıklı olarak bataklık olan bölgelerde yetiştirilir. Böylece okaliptuslar, bölgedeki bataklık problemini ortadan kaldırır. Okaliptus bitkisinin mavi ve yeşil renkten oluşan çiçekleri ile gövdeye yapışık biçimde taze yaprakları bulunur. Bitkinin meyveleri ise çokça tohumdan oluşur. Ağaç içerisinde yüksek miktarda eterik yağ yer alır. Bunun yanı sıra oldukça fazla sineol maddesi de vardır. İşte bu nedenle bitkiden uçucu yağ olarak elde edilen okaliptus yağı faydaları epey fazladır. Özellikle bataklıkların yaydığı sıtma hastalıklarının önüne geçmek konusunda oldukça etkilidir.
Ülkemizin güney kesimlerinde de okaliptus bitkisi ilk olarak bu maksatla yetiştirilir. Böylece sıtma hastalığına yol açan sivrisinek nesli de tüketilir. Aynı zamanda bataklık çevresindeki verimli topraklar da yeniden faaliyete geçirilir. Dolayısıyla tarım konusunda çok büyük faydaları olduğu bilinen okaliptus bitkisi; yalnızca insan sağlığının değil doğanın da adeta şifacısıdır. Okaliptus yaprağı faydaları arasında çevredeki diğer bitkileri onlara zarar verebilecek tozlardan ve dumanlardan korumak da vardır.
Okaliptüsün yararları nelerdir?
Okaliptüsün birden çok yararı bulunmaktadır. Okaliptüs yapraklarındaki eucalyptol adlı balgam söktürücü sayesinde birçok üst solunum sorununda önemli bir rahatlama sağlamaktadır. Okalipstüs yağı etkili bir şekilde mantarlarla mücadele eden sineol adlı bileşik içerir. Okaliptüs yaprakları özellikle dermatit gibi cilt sorunlarının tedavisinde kullanılabilir.
Okaliptüs kullanımında nelere dikkat edilmelidir?
Okaliptüs küçük çocuklara verilmemelidir, okaliptüs yağı hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Ciddi karaciğer rahatsızlıkları olanların kullanmaması gerekmektedir. Okaliptüs yağının özellikle burun civarına uygulanmaması gerekmektedir. Okaliptüs ile yapılan uygulamalardan sonra gözlere dokunmamak gerekir.
Okaliptus yaprağı çayı nasıl hazırlanır?
Bir tutam okaliptus yaprağının üzerine 1 bardak kadar kaynar suyu ilave edip 10 dakika boyunca demlenmeye bırakmanız halinde okaliptus çayınız hazır olur. Antik Kuruyemiş'ten satın alabileceğiniz okaliptus çayı; stres azaltma, sakinleştirme ve ağrıları hafifletme özelliğine sahiptir. Ancak fazla tüketimi halinde ciddi rahatsızlıklar oluşabileceği için mutlaka doktor kontrolünde tüketmek gerekir.
Okaliptus Çayı Nasıl İçilir?
Kış aylarında birçok kişide görülen solunum yolu rahatsızlıkları için sıcak bitki çaylarının tüketilmesi tavsiye ediliyor. Ancak elbette tüketilen bitki çaylarının türü, ölçüsü ve kişilerin tıbbi durumu bu noktada oldukça önemli. Okaliptus bitkisi yüksek oranda uçucu yağ barındırdığı için fazla ya da bilinçsiz tüketildiği takdirde midede ya da boğazda yanma hissine neden olabiliyor. Bu sebeple özellikle gebelik, alerjik rahatsızlıklar, kronik hastalıklar gibi durumlar söz konusu olduğunda mutlaka bir uzman görüşüne başvurarak okaliptus çayı tüketmek büyük önem taşıyor. Başta çocuklar olmak üzere her bireyin ideal günlük tüketim miktarı farklılık gösterebiliyor.